Otvorena izložba fotografija Damira Murseljevića | Societe Generale Montenegro
Subscribe to Syndicate
A+ / A / A-
Naslovnica > Novosti > Otvorena izložba fotografija Damira Murseljevića
Otvorena izložba fotografija Damira Murseljevića

Izložba umjetničkih fotografija Damira Murseljevića otvorena je u Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro. U pitanju je prva izložba fotografija koja je upriličena u banci što je dokaz da je i savremenim umjetnicima omogućeno da se u Prostoru za umjetnost izraze i komuniciraju sa svojom publikom.

O svom radu i izložbi umjetnik je izjavio:
“Fotografija, kao uostalom i bilo koja druga vrsta umjetnosti, doživljava se različito od čovjeka do čovjeka. Ključni razlog mog bavljenja ovim vidom umjetnosti leži u tom nekom ličnom pečatu i potrebi  da na valjan vizuelan način istražim kako 'gledam' odnosno 'vidim' svijet oko sebe.
Sve je počelo s filmskom umjetnošću, kao najkompleksnijom formom umjetničkog izražavanja, koja ima nevjerovatnu sposobnost spajanja različitih umjetničkih izraza u jednu cjelinu…

A onda, sasvim slučajno, došao sam u posjed jednog PENTAX-a K1000 fotoaparata i umjesto pokretnim okrenuo sam se ‘’(ne)pokretnim slikama’’, pronašavši u fotografiji svoj primarni izraz.
Fotografija je ta koja daje mogućnost specifičnog pogleda na svijet - taj jedan jedini trenutak, 250ti djelić sekunde, što pokušavaš da uhvatiš - zauvijek.
Inspirisan radom Man Ray-a, Stan Brakhage-a, Chris Marker-a s jedne strane, i video spotova zlatnog doba MTV-a s druge strane, počeo sam da se igram takoreći, višestrukim ekspozicijama na filmu. Za mene je to predstavljalo uživanje u temporalnom izmiještanju ljudi i situacija sa jednog na drugo mjesto.
Pod mojim okom, sve ono što sam uhvatio se moglo dovesti pod isti prizor. To su uveliko bili “filmovi” i to bez kamera, glumaca, producenata... Iako se taj moj mini svijet na fotografijama često dojmio apstraktnim, on suštinski to nikad nije bio - ispod je uvijek ležala neka mala-velika priča.
Takav je slučaj i sa ovom postavkom. U osnovi se da primijetiti, da su fotografije tematski orijentisane na prirodne ljepote, kako u vidu ženskih likova na njima tako i pejzažima kroz koje (se) one ‘vide’.”

Biografija i izložbe:
Damir Murseljević rođen je 1979. Godine u Podgorici. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – Odsjek za grafički dizajn.

Samostalne izložbe:
2007  Anyday’s Diary – Kuslevova kuća, Podgorica
2007  Anyday’s Diary – Gradska galerija, Kotor
2009  Analogue Troublebath – Café Berlin, Podgorica
2015  The Act of Seeing with One’s Other Eyes – Galerija Solidarnosti, Kotor
2016  Estranged Memories of my Kingdom – Porto Montenegro, Tivat
2017 Bajkovita mreža odraza – Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad u saradnji sa KIC ‘’Budo Tomović’’, Podgorica
2017 The Private Psychedelic Reel – Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore

Grupne izložbe:
2001  Izložba škole stripa – Cafe Yellow Moon, Cetinje
Školu je vodio istaknuti francuski dizajner Pascal Rabatè, a Damirov strip pod nazivom ’’Tago Mago on Hot Rock’’ izdat je u časopisu za umjetnost i kulturu – Montenegro Mobil Art, 2002. godine
2015 Analogue Troublebath II - izložba kao dio pratećeg programa Festivala Internacionalnog Alternativnog Teatra – FIAT 2015
2015  2. World Art Games Bratislava - Slovačka
2016  3. World Art Games Podgorica - Crna Gora
2016   Por la Paz – izložba povodom Svjetskog dana mira, Muzej istorije i umjetnosti, Guanajuato, Mexico

Više radova umjetnika zainteresovani mogu pogledati na : https://www.facebook.com/ddammirr/

Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika.
Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Facebook i Twitter. 

Ekspoziture

Nekretnine

OGLAS - ponuda nekretninaOGLAS - potražnja nekretnina

Kursna lista

  • val. jed. Srednji promjena
  • CHF 1 1.1113
  • GBP 1 0.896
  • USD 1 1.1362
  • naziv 6m. 3m.
  • EURIBOR -0.31 -0.35